CDN Kullanım Alanları

CDN’ler web siteleri, mobil uygulamalar, medya akışı ve indirilebilir nesneler dahil olmak üzere bir dizi içerik sunar.

CDN’lere Örnek olarak:

Bir e-ticaret kuruluşu, trafik artışının muhtemel olduğu yılın yoğun zamanlarında içerik sunmak için kullanabilir.

Bir banka hassas verileri güvenli bir şekilde aktarmak için CDN kullanır.

Bir CDN’e (İçerik Dağıtım Ağı) yatırım yapmak, sunucu tarafındaki sorunlarınızın halledilmesini sağlamak için uzun bir yol kat edebilir. Özellikle günümüzde bir işletme olarak, küresel olarak dağılmış bir kitle tabanına hizmet veriyor olabilirsiniz. Kullanıcı coğrafi olarak uzak bir konumdaysa, CDN, kullanıcınızın nerede olduğuna bakılmaksızın web sitenizin hızlı yüklenmesini sağlayacaktır. BuiltWith’e göre, en iyi 10 bin web sitesinden %48,3’ü bir içerik dağıtım ağı kullanıyor.

CDN İle hangi sorunlar çözülebilir?

Toplam indirme süresini azaltmak ve veri okuma gecikmesini azaltmak için kullanıcıların coğrafi konumuna en yakın içeriği sağlamaktadır.

Yüksek erişim ve yüksek bant genişliği kullanımı nedeniyle sunucuların ağır yüklenmesini önlemektedir.

Bir CDN düğümünün hasar görmesinin genel hizmeti etkilememesini sağlamak için sürekli kullanılabilirliği sürdürmektedir.

Web sitesi sunucusu üzerindeki iş yükünü azaltmaktadır.

CDN, aynı anda çok sayıda ziyaretçisi olan yüksek trafikli bir web sitesi için uygundur.

Ağ maliyetini azaltmaktadır.

CDN trafiğinin fiyatı genellikle ana ağ trafiğinden daha düşüktür.

Orijinal web sitesi IP’sini korur ve bir ağ saldırısı nedeniyle tamamen zarar görmesi riskini azaltır.

Statik İçerik ve Dinamik İçerik Nedir?

Statik İçerik:

İçerik, resim, web sitesi, albüm, çevrimiçi film, blog vb. gibi sabit bir kaynak koduna dayanır. Bu veriler, kullanıcı web sitesine eriştiğinde CDN önbellek düğümüne önbelleklenir.

Statik dosya örnekleri:

-gif ,-jpg,-mp3, v.b

Dinamik İçerik:

Dinamik içerik, sunucular ve veritabanları ile gerçek zamanlı senkronizasyon ve gerçek zamanlı etkileşimdir ve kullanıcılar web sitesine eriştiğinde içeriğin sunucu ve veritabanı ile sık sık güncellenmesi gerekir. Örnek olarak borsa sayfaları yada bir canlı yayın vb.

Bu veriler, kullanıcı web sitesine eriştiğinde sunucularla yönlendirilmiş iletişim ile CDN önbellek düğümüne önbelleğe alınacaktır.

Dinamik dosya örnekleri:

asp, .jsp, .php, .perl, .cgi, api arayüzü, websocket bağlantısı, dinamik etkileşimli istek (post, put, patch)…

CDN Kullanmanın Faydaları

Bulut bilişim hizmetlerinde, kullanıcıların eyleme geçirilebilir iş zekası elde etmek amacıyla veri analizi için sorgular gerçekleştirmesi gerekecektir. Veri sunucularının uzak mesafelerde bulunması durumunda veri okuma ve yazma süreçleri yavaşlar ve iş beklentilerine zarar verir. Hızla değişen çevrimiçi trendlerin hızına ayak uydurmak için verilerin hızlı bir şekilde alınması ve işlenmesi gerekir.

Bir ott (over-the-top) medya hizmeti için (Netflix, Amazon Prime veya HBOmax gibi) içerik akışının performansı ve hızı, ağın işleyişi ve nihai başarısı için zorunludur. Geciken ve düşük kaliteli bir görüntüye sahip bir akış, müşteri tabanını olumsuz etkiler.

CDN, kaliteyle ilgili bu sorunlara yardımcı olabilir ve web uygulamalarının performansını artırmak için tasarlanmıştır ve önceden önbelleğe alma veya önceden getirme, öngörülebilir verilerin zaten kullanıcıya yakın sunucularda bulunduğu ve daha yüksek hızlarda yüklenebileceği anlamına gelir. Birkaç POP sunucusuyla dağıtılmış mimari de daha yüksek kullanılabilirlik ve yanıt verebilirlik sağlar.

Ek olarak, CDN hizmet sağlayıcıları siber dolandırıcılık, dağıtılmış hizmet reddi (DDoS) saldırıları, virüsler ve diğer siber saldırılara karşı koruma sağlamak için ağ güvenliği protokolleri de kullanır. Bu şekilde, web uygulamasının geliştiricileri, CDN hizmet sağlayıcısı bunu onlar adına yaptığı için siber güvenlik sorunları hakkında endişelenmek zorunda kalmazlar.

Kullanım analizleri de CDN hizmet sağlayıcıları tarafından sağlanır ve bu analizler işletme/hizmet sahipleri tarafından uygulamanın çeşitli yönlerini iyileştirmek ve revize etmek için kullanılabilir.

Benzer şekilde CDN’ler, uygulamanın kullanıcı tabanı büyüdüğünde daha fazla sunucu kurma ve çalıştırma zahmetini ortadan kaldırarak ölçeklenebilirlik için ek kaynak sağlama ve dağıtma yükünü de ortadan kaldırır.

CDN Kullanmanın Zorlukları

Bununla birlikte, CDN’ler tam olarak sihirli bir çözüm değildir ve zorlukları vardır. İlk zorluk, bir CDN kurmanın ve çalıştırmanın her zaman kolay olmaması ve bakımının önemli ölçüde çaba gerektirdiğidir.

Ayrıca CDN mimarisi, verileri büyük olasılıkla işletmenin kendisine ait olmayan birçok sunucuya dağıtır ve bu da veri kaybına neden olur. Dahası, haber başlıkları, alışveriş sepetleri ve kişiselleştirilmiş çalma listeleri gibi sürekli güncelleme gerektiren içerikler, verilerin tekrar tekrar güncellenmesi gerektiğinden CDN’ye fazla güvenemez.

CDN, OTT hizmetlerindeki içerik gibi statik verilerde iyi performans gösterir, ancak dinamik verilere dayanan yönler için uygun değildir. Bir başka sorun da bazı CDN’lerin bazı ülkelerde engellenmesidir, dolayısıyla bu CDN’de barındırılan tüm web uygulamaları o etki alanındaki kullanıcılar için engellenecektir.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

BENZER YAZILAR