Uzay Nasıl İncelenir?
Tarihin doğuşundan günümüze uzay ve uzaydaki olaylar farklı şekillerde incelenmiştir. Güneş ışığının yeryüzündeki nesneler üzerindeki gölgeleri ve gezegenimizde Ay’ın yarattığı gelgitler incelenerek yorumlanmaya çalışılmıştır. Bu nedenle, uzay ve uzaydaki nesneler daha önce sadece geometri ve matematikle çalışılıyordu. Teleskobun icadı ve gelişimi, bu nesneleri daha yakından gözlemlememizi ve anlamlandırmamızı sağlasa da, modern matematik, geometri, fizik, optik, kimya ve birçok pozitif bilim, uzayı incelememize ve anlamamıza yardımcı olur. Örneğin, Mars’ta ve Jüpiter’in uydularında keşfedilen sucul yaşam formları, biyoloji ve kimya disiplinleri ve bunların alt dalları ile ilgilidir.
Çalışma alanına gönderilen sonda ve uydular, elde ettiğimiz astronomi ve fiziksel veriler ile bilgisayar teknolojileri ile optik ve iletişim teknolojilerinin birleştirilmesiyle üretildi ve fırlatıldı. Teorik olarak, uzaydaki diğer insanlara benzer diğer zeki yaşam formlarının varlığı, günümüzde sosyal bilimlerin konusu haline eldi ve pozitif bilimlerin dünya dışı zeki yaşamı daha etkin bir şekilde araştırmasına yardımcı oldu. Günümüzde gelişen teknoloji ve teknolojik araçlarla pozitif bilimleri kullanarak yaşamımızı kolaylaştırmak için mekanı yani içinde yaşadığımız ortamı daha iyi anlayabilir ve bu bilgileri daha etkin kullanabiliriz. Tüm bu gerçekler ışığında uzayın hemen hemen her bilim dalını ilgilendiren bir konu olduğunu ve çok çeşitli bilimsel ve teknolojik yöntemlerle çalışıldığını söylemek en doğru cevap olacaktır.
Uzay İncelemesinde Kullanılan Yöntemler
1- Teleskoplar
Çıplak gözle görülemeyecek kadar uzaktaki nesnelere bakmak için kullanılan bir cihazdır. Optik teleskoplar, uzaktaki bir nesneden gelen ışık ışınlarını toplama ve nesnenin büyütülmüş bir görüntüsünü elde etmek için bu ışınları odaklama prensibine göre çalışır. Ancak radyo dalgaları gibi diğer radyasyon türlerini toplayan teleskoplar da vardır. Optik teleskopların en önemli kullanımı astronomidir; Ayrıca karada ve denizde uzaktaki nesnelerin görüntülerini büyütmek için kullanılırlar ve geometri cihazlarında kullanılırlar. Dürbünler aslında yan yana yerleştirilmiş iki teleskoptan başka bir şey değildir.
2- Uydular
- Dünya Etrafında Dönen Uydular
- Kutupsal Yörüngeli Uydular
- Ekvator Uyduları
- Rastgele Uydular
- İnsanlı Uydular
Nadiren yalnız kullanılırlar. Kesinlikle bir yükü var. Taşıdığı cihaz için en az bir enerji kaynağına ve iletişim için alıcı ve vericilere ihtiyaç vardır. En basit astronotik roketlerinde yük çok azdır. Bunlar genellikle atmosferin dışına çıkmaz. Kısa süreli astronomik ve meteorolojik gözlemler için kullanılırlar. Roket fırlatılır, belli bir yüksekliğe ulaşıldıktan sonra roketin içindeki alet gerekli ölçüleri alır. Roket daha sonra belirlenen bir yere bırakılır. Kaydedilen bilgiler, düşen kapsül yerleştirildiğinde elde edilir. Bu yöntem daha sonra terk edildi. Bunun yerine, roket hedef yükseklikte bilgi topladıktan sonra, bilgiyi radyo vericisi aracılığıyla yer istasyonlarına iletir. Düşen kapsül aranmaz. Bu amaçla roketler genellikle atmosferin üst katmanlarının ölçümleri, güneş gözlemleri ve uzaydan kısa dalga boyu çalışmaları için kullanılır.