Uzay Sondası Nedir?
Dünya dışındaki gezegenlerden, gök cisimlerinden ve galaksilerden veri toplamayı amaçlayan araçlara uzay sondası adı verilir. Günümüzde Amerika, Çin, Japonya, Rusya ve Ukrayna’da uzay sondası üretimi üzerine çalışmalar ve geliştirmeler yapılmaktadır. Uzay sondaları; gezenlerin atmosferleri ve yer şekilleri hakkında bilgi edinmek, görüntülerini kaydetmek ve göktaşlarının üzerinde bulunan kıymetli madenleri çıkartmak için kullanılmaktadırlar.
Luna1
Kısmi başarı yakalamış ilk sondadır. Rusya tarafından üretilen Luna1 sondasıdır. 1959 yılında Aya gönderilmek için yola çıkan Luna1 sondası dünyanın yer çekiminden kurtulduktan sonra üst kısmında yaşanan teknik arıza nedeni ile (ateşleme sisteminin çalışmamasından dolayı) varış noktası olan ayı ıska geçmiştir. Ayı ıska geçmesine rağmen dünyadan 115 km uzaklıkta gerçekleştirdiği sodyum gazı deneyi ile kuyruklu yıldız şeklini alarak kısmen de olsa bir başarı yakalamıştır. Öte yandan güneş yörüngesinde gezen ilk uzay sondasıdır.
Uzay Sondasının Güç Kaynağı Nelerdir?
Uzay sondaları uzayda uzun süre görev yapabilmeleri için enerji ihtiyaçları karşılayacak kaynaklara ihtiyaç duymaktadır. Uzay sondaları enerji kaynağını 2 türlü karşılamaktadırlar; birincisi güneş enerjisidir. Bunun için uzay sondalarının uygun yüzeylerine güneş panelleri yerleştirilmiştir. Bu sayede bitmeyen sürekli bir enerjiye kavuşan uzay sondaları yıllarca uzayda görev yapabilmektedir. İkincisi ise radyoaktif maddelerdir. Sondanın güneşe erişemediği yerlerde imdada yetişen enerji kaynağı radyoaktif maddelerdir. Bir tenis topu büyüklüğünde radyoaktif madde yıllarca yetebilecek enerji üretmektedir.
Uzay Sondasının Avantajları Nelerdir?
Uzay görevleri için üretilen mekikler ve roketlerin maliyetleri uzay sondalarına göre daha yüksektir. Bu yüzden basit görevler için daha fazla tercih edilmektedir. Diğer bir yandan otonom oldukları için insani tehlike faktörleri bulunmamaktadır.
Uzay Sondasının Dezavantajları Nelerdir?
Uzay sondalarda bozuldukları zaman tamir olanağı sağlayan bir sistemin bulunmamasıdır. Bu sebeple uzay sondaları bozuldukları zaman uzayda kirliğe sebep olmaktadır.