Blockchain teknolojisi 21.Yüzyılda gelişen en önemli teknolojilerden bir tanesidir. Aslında biz Blockchainle kripto paralar sayesinde tanışsak da Blockchain’i sadece kripto para olarak düşünmek doğru değildir. Hatta bu bilgiye şaşırabilirsiniz, Blockchain 1990’lı yılların başına kadar uzanmaktadır. Bir çok kişinin popülerliği arttıktan sonra bilgisi olmuştur.
Blockchain Teknolojisinin Doğuşu ve Gelişmesi
Blockchain teknolojisinin geleceği önemli olduğu kadar aslında geçmişide çok önemlidir. Blockchain anlaması çok zor bir konu gibi gelebilir. Bunun sebebi kişilerin Blockchainin en temel halini bilmemesinden kaynaklanmaktadır. Temeli bilinmeyen konuların anlaşılması her zaman çok zordur.
Blockchain’in Doğuşu ve İlk Yılları
Blockchain’in ortaya çıkışı 1991 yılında Stuart Haber’de yayımlanan bir makale de bir çoğumuzun blockchain olarak bildiği teknolojiyi anlatıldı. Bu makalenin yazarı W. Scott Stornetta’dır. Bu konu da yapılan ilk çalışmalar hiç kimsenin belgeleri ve zaman damgalarını değiştiremeyeceği kriptografik olarak güvenli bloklar zinciri üzerinde bir çalışmaydı.
1992 yılında bunu biraz daha geliştirerek sistem verimliliğini artıran ve tek blokta daha fazla belgenin toplanmasına yarayan Merkle ağaçlarını içinde barındıracak şekilde güncellediler. Blockchain çalışmaları uzun yıllar geri planda ve adı bir yerde duyulmadan yapıldı.
Sene 2008’i gösterdiğinde kimliğini bildirmeyen kişi yada bir grup tarafından Blockchain teknolojisinin ilk uygulaması olara Bitcoin geliştirildi. Satoshi Nakamoto isimli kişi ya da grup hakkında çok az bilgi var. Satoshi Nakamoto, anonim kalmayı tercih etti.
Nakamoto, ürettiği ilk kripto parayla blockchain’i 2008 yılında kavramsallaştırdı. 2009 yılında gelindiğinde blockchain’in tekniği hakkında belgeleri yüklemeye devam etti. Teknik inceleme belgeler kısaca hiç kimse yada bir merkezin kontrolünde olmayacağı anlamına gelen yönü düşünüldüğünde insanların dijitale olan güvenini artırmak için tam donanımlı olduğuna dair ayrıntıları içermektedir.
Satoshi nakamoto, 2011 yılında Bitcoin’i çekirdek geliştiricilere ve madencilere bırakarak kayboldu. Onların yaptığı yeni uygulamalar sayesinde Bitcoin gelişerek bugüne geldi.
Çoğu insan Bitcoin ve Blockchain’in aynı şey olduğunu düşünüyor. Bu en büyük yanılgılardan bir tanesi olabilir. Bu yanlış anlaşılmanın en büyük sebebi blockchainin güç verdiği kripto paraların bir anda değer kazanması ve yaygınlaşması olabilir. Satoshi Nakamato Bitcoin için yayımladığı whitepaper’da blockchain’in tanıtımını “elektronik bir eşler arası sistem” olarak detaylandırmıştır.
Blockchain 2.0 Ethereum Akıllı Sözleşmeler
Vitalik Buterin, Bitcoin’in Blockchain teknolojinden tamamen yararlanmadığı düşünenler arasındaydı. Bitcoin’in bu sınırlarından endişe duyan Buterin eşler arası bir ağ olmanın yanı sıra belirli işlevleri yerine getirebilecek bir ağın üzerinde çalışmaya başladı. Bu şekilde Ethereum 2013 yılında Bitcoin’e kıyasla ek işlevleri yerine getirebilen ve halka açık bir blockchain olarak ortaya çıktı.
Buterin, insanların sözleşme ve slogan gibi diğer varlıklarını kaydetmesine olanak tanıyarak Ethereum’u Bitcoin ve blockchainden ayrı bir teknoloji haline getirdi. Resmi olarak ortaya çıkışı 2015 yılında oldu. Akıllı sözleşmeleri destekleme yeteneği sayesinde blockchain teknolojisinin en büyük uygulamalarından birisi oldu.
Ethereum şuanda akıllı sözleşmeleri ve merkezi olmayan uygulamaları sayesinde en fazla günlük işlemi gerçekleştiren ağlardan bir tanesidir. Kripto para olarak da değeri bir hayli artışa geçti.
Blockchain Evrimi, Geleceği
Blockchain geçmişi ve gelişimi bir tek Bitcoin ve Ethereum’la bitmemektedir. Son yıllarda bir çok proje blockchainden faydalanma yoluna gitmiştir. Yeni blockchain olarak Çin’de başlatılan NEO örnek gösterilebilir. Çin’de kripto para birimleri yasaklı fakat Çin blockchainden buna rağmen geri kalmıyor. Nesnelerin interneti gelişimi ile ilgilenen bazı kişiler blockchainden faydalanmak amacıyla IOTA’yı buldular. Buda bir kripto para platfotmu olsa da nesnelerin interneti ekosistemi için optimizasyon yapılmıştır. Ayrıca blockchain 1.0, Bitcoin ile ilişkili temel sorunlara da çözüm arayışındadır.